dinsdag 17 november 2009

Helft Amerikanen bereid te betalen voor online nieuws

Volgens een onderzoek van de Boston Consulting Group (BCG) is de helft van de Amerikanen bereid een bedrag van 3 dollar per maand te betalen voor online nieuws.

De bereidheid om te betalen hangt volgens de onderzoekers samen met de hoeveelheid gratis beschikbare content in een land. De Italianen, bijvoorbeeld, zijn bereid ruim 7 dollar per maand te betalen. In de meeste landen in Europa is de online nieuwsvoorziening in handen van enkele grote spelers, terwijl er in de VS hele veel kleine spelers zijn waardoor het altijd mogelijk blijft om ergens gratis content weg te halen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat men vooral bereid is te betalen voor:
  • uniek nieuws (lokaal of specifiek nieuws);
  • tijdig nieuws (news alerts);
  • gemakkelijk toegankelijk nieuws op een apparaat naar keuze.
Verder is de bereidheid om te betalen voor online nieuws van kranten groter dan voor nieuws van andere media (omroepen en websites).

In elk land blijken lezers die betalen voor een krant, sneller bereid te zijn de portemonnee te trekken voor internetnieuws.

Intussen maakt een voormalig partner van BCG, Arnon Mishkin - tegenwoordig werkzaam bij de Mitchell Madison Group, een interessante vergelijking tussen iTunes en de Apps van Apple. Waar iTunes het mogelijk maakt om producten te ontbundelen (cd's opknippen in losse nummers), maken Apps (op de iPhone of op de te verwachten iTablet) het juist mogelijk om producten (lees: artikelen) te bundelen omdat gebruikers niet snel van Apps wisselen. De uitdaging voor uitgevers is dan om te kijken op welke manier ze het beste kunnen bundelen: generiek (zoals dagbladen en omroepen nu doen) of specifiek (zoals tijdschriften en Amerikaanse betaalzenders).

Volgens Arend van den Berg, hoofdredacteur van Z24, heeft het helemaal geen zin om te speculeren over de bereidheid om te betalen voor nieuws. Nieuws op internet blijft namelijk gewoon gratis, omdat nieuws overal en gratis is en internet bovendien een kassa ontbeert.

Het is volgens hem beter als energie gestoken wordt in andere zaken dan lezersinkomsten zoals: advertentie-inkomsten, een webwinkel, commissies voor transacties met derden, etc. Met andere woorden: indirect aan lezers verdienen in plaats van direct en dan heb je juist een open site nodig.

Minister Plasterk is het daar niet mee eens. Volgen een interview op Nu.nl is een betaalmodel voor webjournalistiek van levensbelang. Pas dan heeft volgens hem de pers als waakhond van de democratie (traditioneel de rol van kranten) succesvol de overstap naar het web gemaakt.

Wie weet wie er gelijk heeft, mag het zeggen. Het lijkt voorlopig vooral een kwestie van geloof in het ene of het andere model.

Geen opmerkingen: